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Die Geschichte von Hallingen
Unsere Geschichte

Die Geschichte von Hallingen

1947 wurde das erste Halling-Messer eingeführt. Es hatte einen Ledergriff und eine Lederscheide. Bei seiner Einführung wurde dieses Messer sofort ein Erfolg. Es wurde mit einer kräftigen und soliden Klinge gefertigt und zusätzlich mit einer durchgehenden Angel. Der Griff wurde mit einer Aluminium-Beschlag und vielen Lederscheiben (in verschiedenen Farben) gefertigt und der Griff endete mit einer Beschlag (Rückplatte). Das Messer unterschied sich von anderen Brusletto-Messern dadurch, dass die Klinge dicker war.

Das Leder, das für den Griff des Hallingen verwendet wurde, war ein Überschuss, der von lokalen Schuhfabriken kam. Zu dieser Zeit gab es viele Schuhfabriken in Norwegen. Die Scheide des Hallingen war ebenfalls einzigartig, da sie das Messer durch eine Schlaufe über dem Griff in der Scheide verriegelte. Ab Anfang der 1990er Jahre wurden neue Scheiden (Flip-Scheide) hergestellt, die bis zur Ausmusterung des Hallingen 1996 gefertigt wurden.

 

Wie viele Hallingen-Varianten gibt es?

Der Hallingen wurde ursprünglich in drei Varianten hergestellt. Zuerst wurde der Halling (Standard) eingeführt. Danach wurde der Halling Stor eingeführt und schließlich haben wir den Halling Liten (der nur ein paar Jahre auf dem Markt war) herausgebracht. Alle letztgenannten Modelle wurden mit Griffen aus Lederscheiben gefertigt. Der Halling wird oft auch als Hallingen bezeichnet.

 

https://www.bruslettoshop.de/pub_docs/files/HistorienomHallingen/Hallingen-alle-storrelser-med-kniv.png

Hallingen i alle størrelser

https://www.bruslettoshop.de/pub_docs/files/HistorienomHallingen/Hallingen-med-flipslire.png

Hallingen med flip-slire

https://www.bruslettoshop.de/pub_docs/files/HistorienomHallingen/Hallingen-med-Mahogni-skaft.png

Hallingen med mahogni skaft

Knivblad med blodrand

Kniven hadde også et knivblad med såkalt «blodrand». Blodrand var en utfresing i knivbladet langs lengden på knivbladet. Navnet kommer av at det ofte satt seg blod i utfresingen ved slakting. Blodranden ble senere faset ut siden knivbladet knakk oftere med enn uten. Det var fordi herdingen i den tynne delen av knivbladet ble sprø. Blodranden var en del av knivene fra 1960-tallet til tidlig 1990-tallet. Knivbladet var 4mm tykt og alle disse modellene var produsert i Campton stål. Det var et kraftig kvalitetsstål som er lett å slipe skarpt og holder seg skarpt lenge. På tidlig 80-tallet sluttet vi å bruke denne stålkvaliteten. Grunnen til at dette stålet ble avviklet var fordi det begynte å ruste og man måtte sette inn knivbladet med olje. Nå bruker vi 440C stål i både Bamsen og Storbukken.

 

Nye modeller

Etterspørselen endret seg, og vi fikk mindre og mindre tilgang på lær fra skofabrikker i Norge. Etterspørsel etter Hallingen ble lavere, og den ble dermed tatt ut av sortimentet i 1988. Det ble dermed utviklet en kniv som ble kalt Bamsen i 1988. Den var lik den opprinnelige Hallingen (vanlig), men hadde treskaft istedenfor lær skiver i skaftet. Den ble laget i mahogni-tre fra 1988 til 1990 før den ble laget med masurbjørk fram til 2012. I 2012 og fram til 2020 ble Bamsen laget med oliventre i skaftet. Denne varianten av Bamsen heter nå Bamsen Nordic. Fra 2020 gikk vi tilbake til gamle røtter og lagde den igjen i masurbjørk, som vi synes er aller finest.

 

I 2007 ble Storbukken lansert, denne også med skaft i Masurbjørk. Storbukken ble laget i samme størrelse som Hallingen stor.

 

 

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